Blog

Hava Filtresi

Hava Filtresi

Hava filtresi hava akışkan, havanın süzgeç vazifesi görür. Havanın zararlı maddelerinin ulaşmasına izin vermeyen bir yapıdaki şekildedir. Havalardan gelen karbonmonoksit (CO), oksijen azlığa bağlı enfeksiyon riskine neden olurken; oksidant partiküller de havada bulunabilir ve astım, alerjiye sebep olabilmektedirler. Havadan buharlaşan su buharı, hava filtresinin izlediği yolda soğutulur. Bu sayede hava akım hızı artar ve motorun çalışmasına yardımcı olur.

İçindekiler

Hava Filtresi Ne Zaman Değişir?

Birinci el araçlarda hava filtresi değişiminden itibaren 60 bin km’de bir, ikinci el araçlarda ise 100 bin km’de bir kez değiştirilmelidir. Araç sahipleri hava filtresini değiştirme zamanını yaklaşan bir bakımda görebilirler.

Hava Filtresi Nasıl Değiştirilir?

Birinci el araç hava filtrelerinin değişimi, orijinal parça ile yapılmalıdır. İkinci el araç hava filtrelerinin ise herhangi bir marka ve modelle uyumlu olması yeterlidir. Hava filtrelerine uygulanan basit testler sayesinde, araç sahipleri hava filtrelerinin değiştirilmesini önceden planlayabilirler. Değişim esnasında motora zararlı partiküllerin ulaşması engellenmiş olur. Motorun daha verimli çalışmasına da yardımcı olur.

Hava Filtresinin Önemi

Böyle hava filtresi ile havanın daha temiz bir şekilde kullanılması sağlanmaktadır. Hava aktarım hattında havayla aynı fazda hareket ederse, motorun performans kaybettiğini ve gürültüye neden olduğunu da unutmamaları önerilir.

Hava Filtresi 10 bin Bakımında Değiştirilmelidir

Hava filtrelerinin değişim zamanları yaklaşan bir bakımda görülebilir. Motora zararlı partiküllerin ulaşmasını önleyen hava filtresi, her bin km yolculuğunda değiştirilmelidir. Hava Filtresine Uygulanan Basit Testler:

  • Motorun çalışma sesiyle hava filtresini dinlemek
  • Araç hareket halindeyken egzozdan gelen ha ile hava filtresini dinlemek
  • Araç hareket halindeyken, havanın motorun üstünden geldiğini ve direkt olarak da havaya karışmadığını saptamak için havalandırma deliklerinde, havanla temas etmemesine dikkat edilmelidir.

Hava Filtresindeki Sorun

Bazen değişim esnasında motora zararlı partiküller ulaşamazsa bu durumda araba sesi havadan hareket ettiğini ve hava filtresinde bir sorun olduğunu söyleyebilir. Bu durumda havalandırma deliklerinden havanla temas etmemesi için dikkat edilmelidir.

Böyle hava filtresi ile havanın daha temiz bir şekilde kullanılması sağlanmaktadır. Hava aktarım hattında havayla aynı fazda hareket ederse, motorun performans kaybettiğini ve gürültüye neden olmadan havayla aynı fazda hareket ettiğini söyleyebilirler. Bu durumlar çoğunlukla hava filtresinin değişimi ile çözülür.

  • Hava filtresini temizlemek
  • Hava Filtresindeki tozların oluşmasına sebep olan parçaları kontrol etmek
  • Egzoz havasını kontrol etmek

Özellikle hava filtresi ile havanın daha temiz bir şekilde kullanılması sağlanmakta, motorun performans kaybettiğini ve gürültüye neden olmadan havayla aynı fazda hareket ederse makinenin çalışma sesi azalmaktadır. Hava Filtrenize Uygulanan Basit Testler: Motorun çalışma sesiyle hava filtresini dinlemek, araç hareket halindeyken egzozdan gelen hava ile hava filtresini dinlemek, araç hareket halindeyken, havanın motorun üstünden geldiğini ve direkt olarak da havaya karışmadığını saptamak için havalandırma deliklerinde, havanla temas etmemesine dikkat edilmelidir.

Hava Filtrenizdeki Sorun: Bazen değişim esnasında motora zararlı partiküller ulaşamazsa hava filtresindeki tozların oluşmasına sebep olabilir. Bu durumda araba sesi havadan hareket ettiğini ve hava filtresi hafifçe havalandırma deliklerine doğru bakarak kontrol etmek en iyisidir. Egzoz havasını kontrol ederken, egzozdan çıkan gazlar ile direkt temas halindeymiş gibi davranmalar şart değildir; soluk bir parlaklama yapacaksa hava hareketi havada oluşmuştur.

Hava Filtresini Değiştirmek İçin Ne Yapmalıyız?

Araç sahiplerine hava filtrelerini en uygun zamanda değiştirmeyi tavsiye ediyoruz. Hava filtresindeki sorunlar, motorda partiküllerin birikerek motorun yanmasına veya aksesuarların bozulmasına neden olabilir. Bu durumlarda hava filtresini en kısa zamanda değiştirmek gerekmektedir. hava filtrelerinin ne zaman ve nasıl değiştirileceğine ilişkin bilgiler hava filtresi bakımı sayfasında bulunabilir.

Hava Filtresindeki Partiküller

Motora zararlı partiküllerin ulaşmasını önleyen hava filtresi, her bin km yolculuğunda değiştirilmelidir. Bu durum, havanın temizlenmesi ile sağlanır. hava filtresinin değişimi esnasında partiküllerden arındırılmaktadır. hava filtresini her bin km yolculuğunda değiştirmek, motordan zararlı partiküllerin uzaklaşmasını sağlar ve motorun performans kaybettiğini önler.

Hava Filtre Bakım Zamanları

Hava filtreleri yaklaşan bir bakımda gülebilir. Bu hava filtresindeki havalandırma deliklerinin değiştirilmesini gerekli kılmaz. Hava filtre bakımları, havanla temas eden parçalarda alttaki çatlaklar ile havayla aracın hareket ettiğini saptamaya yönelik olan basit testlere dayanmalı, havada toz ve partiküller olmasa daha uygun bir zamanlamadır. Bazen değişim esnasında motora zararlı partiküller ulaşamazsa bu durumda hava filtresinde bir sorun olduğunu söyleyebilir. Bu durumda havalandırma deliklerinden havanla temas etmemesi için dikkat edilmelidir.

Otomobillerde hava filtresi hava ile hareket ettiği için motora zararlı maddelerin ulaşmasını engeller. Hava akış sırasında kendini gösterir ve havanla temas eden parçalardaki tozlar, partiküllere dönüşür. Bu durumda havalandırmada havayla aracın hareketsiz olduğunu saptamak yolunda basit bir test gerçekleştirebilirsiniz.

otoyedekparca

Yorum Yap

Bizi Arayın